Utbildning

In English IN ENGLISH

Adress:
RISE Glas,
351 96 Växjö

Besöks-/leveransadress:
Vejdes plats 3, 352 52 Växjö

Tel: 010-516 63 50
 


Streck


Testbädd transparenta material

Här arbetar vi med allt från glasfärger som filtrerar vissa våglängder i ljusspektrat, förpackningar, mineralull för isolering i byggnader och fordon, starka och tunna glas för solceller, biologiskt glas som används som reservdelar i kroppen till optiska fibrer.

Forskning och utveckling bedrivs både som publika projekt i samverkan med till exempel VINNOVA och som direkta uppdrag från industrin. Kunderna kommer från råvaruleverantörer, tillverkare, bearbetare, de som kombinerar material, användare och återvinnare.

Transparent intelligens
Ett område på stark frammarsch är glas med adderade funktioner, det vi ibland kallar för transparent intelligens. Varför inte lägga till en touchfunktion och skapa ett interaktivt glas? Eller öka hållfastheten på billiga organiska solceller genom att laminera dem med glas? Ett annat exempel kan vara att trycka elektronik på glaset och därmed lägga till, ännu okända, möjligheter. Genom att ta fram prototyper undersöker och visar vi på de nya möjligheterna.

Lång erfarenhet, utrustning och ett stort internationellt nätverk
Här finns mer än 70 års erfarenhet av att arbeta med karaktärisering och utveckling av glas vilket på senare år breddats till att se på möjligheterna även för andra transparenta material. Testbädden är unik för Norden och har många starka partners och kunder som IKEA of Sweden och the Absolut Company i ett stort internationellt nätverk.

Erbjudanden
Nedan hitta du länkar till pdf-sidor som beskriver en del av våra erbjudanden.

Läs mer om våra teknikområden här.

Kontaktperson Christina Stålhandske, christina.stalhandske@ri.se, 010-516 63 63