Utbildning

In English IN ENGLISH

Adress:
RISE Glas,
351 96 Växjö

Besöks-/leveransadress:
Vejdes plats 3, 352 52 Växjö

Tel: 010-516 63 50

Optisk profilometer – Wyko NPFlex 3D

Instrumentfakta
Den optiska profilometern kan användas för att beröringsfritt karakterisera ytor i 3D.

Man kan bestämma ytjämnhetsparametrar och kritiska mått i hög upplösning samt skikttjocklekar. Den används även i tribologitillämpningar.

Just denna modell ger extra bra möjlighet att undersöka stora prover som är upp till flera decimeter.Upplösningen är ned till 0,5 mikrometer i sidled och bättre än 0,15 nanometer i höjdled.

Vi har tre objektiv (5x 10x 50x), varav två med extra långt arbetsavstånd (34 mm), som gör det möjligt att mäta på mer otillgängliga ytor, t ex i vinklade skär. Max analyserad yta är 1,7 x 2,3 mm, fortfarande med samma upplösning i höjdled.

Forskning, utveckling, kvalitetskontroll och felanalys

Glafo har till exempel använt instrumentet i projektet ”Polering av glas med vattenskärteknik där man har utvecklat den traditionella vattenskärmetoden till en metod för polering av glas.

Den optiska profilometern kommer både att användas vid forsknings- och utvecklingsarbetet och som kvalitetskontroll för att mäta hur blanka man kan få glasytorna.

Borstpolerad yta där man ser spåren efter borsten i glaset.

Ytmätning har ett brett användningsområde från studie av slitage på bildelar och funktionalitet hos medicinska implantat till att kontrollera tunnfilmers kvalitet.


Exempel på 3D-bild på ortopediskt höftimplantat efter ytkonditioneringsprocess (bild Veeco).

Profilometern kan användas för att undersöka alla ytor som är av betydelse för kvalitet, prestanda, utseende och effektivitet. Vanliga användningsområden är felanalys eller att undersöka hur friktion och förslitning påverkar olika material.

Exempel från fordonsindustrin
Fordonsingenjörer har förstått att jämna och glänsande ytor har större betydelse än bara att se bra ut. Ytjämnheten har en direkt påverkan på tillförlitligheten på komponenter som utsätts för friktion. Profilometern kan till exempel användas för att bättre förstå funktionen hos viktiga motordelar som cylinderlopp, vevaxlar, kolvar och olika växel- och bromselement.

Ytjämnheten studeras för att förstå hur ojämnheter och strukturer påverkar t ex driftsegenskaper och effektivitet. Man kan också studera hur dessa parameterar påverkas av tid, omgivning eller användning.

Kontaktperson: Maria Lang, tel 010-516 63 56