Utbildning

In English IN ENGLISH

Adress:
RISE Glas,
351 96 Växjö

Besöks-/leveransadress:
Vejdes plats 3, 352 52 Växjö

Tel: 010-516 63 50
 

Forskning & utveckling

ProjektUppdrag

ALABASTERGLAS - FÄRGAT OPALINGLAS


Målet är att uveckla en nygammal typ av opalina glas – alabasterglas – som genom en kontrollerad grumling av glaset ger ett halvtransparent intryck. Alabasterglaset är i grundutförandet vitt, men ska även infärgas till ett antal pastellfärger.

Bakgrund
Alabasterglas är en typ av opalina glas som idag kan framställas på ett miljövänligt sätt utan tillsatser av fluorider eller klorider. De tidigare fluorbaserade opalinernas problem med oönskad / okontrollerad förändring av opaciteten under produktionen elimineras i och med övergången till alabasterglas.


Exempel på alabasterglas.

Genomförande
Kvaliteten på det alabasterglas som existerar idag behöver förbättras. En optimering för smältning i halvstor skala, 50-150 kilo glas, kommer att ske.

En hel palett av pastellfärgade alabasterglas ska tas fram. Färgad alabaster används som över- eller underfång tillsammans med klarglas. Användare förväntas bli traditionella glasbruk och studiohyttor.

De alabasterglas som kommer att utvecklas ska provas i produktion under en längre period. Då ska även variationer av transparensen (grumligheten) testas och anpassas till önskad genomsynlighet. Alabasterglaset kommer att provas i fullskala i olika tekniker, i första hand med pressning och centrifugering.


ANDRA AKTUELLA PROJEKT