Glafo - logo
Hem
Om Glafo
Forskning & utveckling
Utbildning
Om NGF
Bibliotek: Publikationer, Glasteknisk tidskrift, Tidskriftslista
För garanter- ej upplagd


In English IN ENGLISH

Adress:
Glafo, PG Vejdes väg 15,
351 96 Växjö

Besöks-/leveransadress:
Vejdes plats 3, 352 52 Växjö

Tel: 010-516 63 50

E-post: info@glafo.se

Karta finns på
"Om Glafo"-sidan.


Glafo, SP, Swedish ICT
och Innventia går
samman i RISE
för att skapa en samlad
institutssektor och bli en
starkare innovationspartner
för näringsliv och samhälle.
Vid årsskiftet byter vi
namn till RISE. Läs mer
www.ri.se/utveckling-av-rise

 

Forskning & utveckling

ProjektUppdrag

ALABASTERGLAS - FÄRGAT OPALINGLAS


Målet är att uveckla en nygammal typ av opalina glas – alabasterglas – som genom en kontrollerad grumling av glaset ger ett halvtransparent intryck. Alabasterglaset är i grundutförandet vitt, men ska även infärgas till ett antal pastellfärger.

Bakgrund
Alabasterglas är en typ av opalina glas som idag kan framställas på ett miljövänligt sätt utan tillsatser av fluorider eller klorider. De tidigare fluorbaserade opalinernas problem med oönskad / okontrollerad förändring av opaciteten under produktionen elimineras i och med övergången till alabasterglas.


Exempel på alabasterglas.

Genomförande
Kvaliteten på det alabasterglas som existerar idag behöver förbättras. En optimering för smältning i halvstor skala, 50-150 kilo glas, kommer att ske.

En hel palett av pastellfärgade alabasterglas ska tas fram. Färgad alabaster används som över- eller underfång tillsammans med klarglas. Användare förväntas bli traditionella glasbruk och studiohyttor.

De alabasterglas som kommer att utvecklas ska provas i produktion under en längre period. Då ska även variationer av transparensen (grumligheten) testas och anpassas till önskad genomsynlighet. Alabasterglaset kommer att provas i fullskala i olika tekniker, i första hand med pressning och centrifugering.


ANDRA AKTUELLA PROJEKT